Prof. Dr. Hunyadi János D.Sc

A tudás boldogít

Előfordulás: 1/100 000

1981-ben jelent meg a homo/biszexuális férfiak és más rizikócsoportokba tartozók között az a betegség, amely a szervezet késői típusú védelmi rendszerét pusztítja és a világ nagy részén lassan, feltartóztathatatlanul, járványszerűen terjed. A fertőzés létrejöttét követően a beteget nem lehet meggyógyítani, a betegség miatt évek múlva a beteg meghal. A korai felismerés esetén azonban a tünetekkel járó AIDS betegség kifejlődéséig eltelt idő lényegesen növelhető. A HIV vírus által megfertőzött egyének száma a világon meghaladja a 36 milliót, és közülük sokan már nem élnek. Így nem túlzás az állítás, hogy a HIV fertőzés az évszázad kiemelkedően fontos közegészségügyi problémája.

Etiológia, környezet: A betegség kórokozója a HIV vírus. A fertőződés feltétel rendszere és az általa előidézett betegség lefolyása lényegesen különbözik a többi kórképtől, ami a kórokozó speciális tulajdonságaival magyarázható. A fertőzés létrejöttét befolyásoló tényezők megértéséhez néhány fogalom ismerete elengedhetetlen, ezek a következők: RNS, DNS, fehérje szintézis; az immunrendszer felépítése, valamint a vírus természete. A HIV vírusban RNS molekula az átörökítő anyag. A kórokozó fertőzőképességét az a véletlen egybeesés adja, hogy a vírus egyik alkotóeleme - felszíni molekulája - pontosan illeszkedik a segítő limfociták felszínén található CD4 molekulába. A fertőződés feltétele e két képlet kapcsolódása, melyet a vírus sejtbe jutása követ. Ennek megfelelően a fertőződés a CD4 struktúrával rendelkező sejteket érinti. A sejtbe bejutott vírus egy speciális enzimfehérje segítségével átírja genetikai anyagát az érzékeny RNS-ből stabil DNS molekulává, és így olyan sejt alakul ki, amely néma vírushordozóként él éveken át a fertőzött személyben. Ha ez a fertőzött sejt aktiválódik, akkor a vírust kódoló DNS szakasz is aktiválódik, amely a sejt biokémiai rendszereit felhasználva az RNS vírus számos másolatának létrejöttét eredményezi. A vírustermelés folyamata egy bizonyos idő után a sejt halálát okozza.

A vírus hőre, kiszáradásra, különböző kémiai behatásra rendkívül érzékeny, a vírus felszínén lévő fehérje molekulák sérülése csökkenti a vírus fertőzőképességét.

A fertőződést követően az immunrendszerünk soha el nem képzelt ütemben pótolja a frissen képződő vírus semlegesítése során károsodott CD4 struktúrával rendelkező nyiroksejteket. Az immunrendszer ezt a folyamatos versenyfutást általában hosszú ideig, akár 8-10 évig is bírja.

A fertőzés a testfolyadékokban lévő életképes fertőzött sejtekkel és vírusokkal vihető át. Így veszélyesek mindazon testnedvek, váladékok, amelyek élő, CD4 pozitív sejteket tartalmaznak. Ilyenek a vér, a sperma, a hüvelyváladék a nyál és a bélnedv. A kis számú fehérvérsejtet tartalmazó testnedvek, mint például a könny és az anyatej kevésbé jelentenek veszélyforrást.

Rizikócsoportok: A betegség előfordulási gyakorisága az úgynevezett rizikócsoportokban lényegesen magasabb, ezek a következők: homo/biszexuális férfiak (körülbelül 85%), intravénás kábítószer élvezők (körülbelül 3 %), hemofiliások és vérátömlesztésen már többször átesettek (körülbelül 5-7 %), a prostituáltak valamint azok a heteroszexuális férfiak és nők, akik gyakran cserélik nemi partnereiket (körülbelül 5%).

Heveny HIV fertőzés (primer fertőzés): Az úgynevezett elsődleges HIV fertőzés tünetei 2-8 napos lappangási idő után alakulnak ki. Ilyenkor a vírusfertőzéseknél szokásos általános tünetek észlelhetők, melyek a következők: hőemelkedés, láz, gyengeségérzés, fejfájás, a fehérvérsejtek számának és összetételének megváltozása, felső légúti hurut és a nyirokcsomók átmeneti duzzanata. Az esetek egy részében bőrtünetek (foltos kiütések a törzsön, esetleg a végtagokon) is kialakulnak. A tünetek minden kezelés nélkül rövid idő alatt visszafejlődnek. A HIV fertőzöttek többségében ez a szakasz tünetmentesen zajlik.

Tünetmentes HIV fertőzés állapota: A szervezetbe került vírus a 8-12. héttől kezdve ellenanyag-termelést okoz, ami lehetővé teszi a fertőzöttség vérvizsgálat alapján történő igazolását. Sok esetben hosszú hónapokon vagy akár éveken keresztül a pozitív vérvizsgálati eredmény a fertőzés egyedüli jele. A tünetmentes egyén azonban fertőzőképes. A vírusfertőzés következménye az immunrendszer védekező kapacitásának fokozatos csökkenése. A fertőzött limfociták pusztulása fokozatosan történik.  A folyamat előrehaladásával az immunrendszer elégtelen működése visszafordíthatatlanná válik, melynek eredményeként klinikai tünetek és különböző betegségek lépnek föl, végezetül a beteg meghal.

Tünetes HIV fertőzés: A vezető tünet a nyirokcsomók megnagyobbodása. Fontos kritériumok: a lágyéki régión kívül még legalább másik két régió érintettsége, a nyirokcsomók megnagyobbodása meghaladja az 1 cm-t, és legalább 3 hónapig fennáll. További fontos tünetek az előzmény nélkül kialakult ismételten fellépő láz, amely egyéb fertőzéssel nem magyarázható; a testsúly csökkenés, amely meghaladja a 10%-ot, az időszakos vagy folyamatos hasmenés, az egyre fokozódó fáradékonyság, a kifejezetten csökkent fizikai-szellemi aktivitás, valamint a rendszeresen jelentkező éjszakai izzadás. A HIV által okozott csökkent védekezőképességre vezethető vissza az AIDS-ben kifejlődő fertőzések kialakulása. E fertőzéseket előidéző kórokozók az ép immunrendszerű egyéneket nem, vagy csak enyhe formában betegítik meg, de súlyos, életveszélyes megbetegedést okoznak, ha a szervezet immunválaszt nem, vagy csak gyengén képes kifejteni. Előfordulhatnak különböző gombás, vírusos, bakteriális és egysejtű élősködő eredetű, valamint nem fertőzéses jellegű tüdőbetegségek. A központi idegrendszer betegségei miatt nyelési, mozgás- és magatartászavar együttesen észlelhető. Korai tünetként jelentkezhet még az emlékezőképesség károsodása személyiség- és magatartás-változás kialakulása.  A tápcsatorna betegségeinek legjellemzőbb tünetei a hasmenés a súlyvesztés, a nyelési nehézségek, a hasi fájdalom, a szájüregi és a végbél körüli fájdalmas elváltozások. Ezen túlmenően a köröm rendellenességei, daganatos betegségek alakulhatnak ki, melyek közül leggyakoribb a Kaposi-szarkóma.

Hogyan nem terjed a vírus és miért? Tudományosan vizsgálták, a HIV-fertőzött beteggel közös háztartásban élő személyek veszélyeztetettségét. E vizsgálatokban az AIDS-es betegekkel közös háztartásban élő egyének egyikénél sem lehetett HIV fertőzésre utaló klinikai vagy laboratóriumi eredményt kimutatni. A háztartásokban, az iskolákban, a napközi otthonokban, a gyermekgondozó intézetekben végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy a HIV-fertőzött beteg társainak fertőződési esélye rendkívül kicsi. Poloskák HIV-vírust tartalmazó vérrel való "etetése" után 8 nappal a rovarokban kimutatható a vírus, szaporodása azonban nem. A HIV-vírus nem szaporodik szúnyogokban sem. Ennek megfelelően HIV rovarok által történő átvitelének veszélye rendkívül kicsi. A nyál tartalmaz kis számban fehérvérsejteket, így nyílt seben keresztüli érintkezés esetén fertőző forrás lehet. Csókolódzás közben a nyállal átkerülő vírusok és a fertőzött nyirok sejtek a gyomorba kerülve, a gyomornedv savas közege miatt elvesztik fertőző képességüket. Fontos megjegyezni, hogy nem a HIV fertőzött egyén veszélyes a környezetére, hanem annak vére és élő nyiroksejtjei, és az aktív HIV vírusokat tartalmazó szövetnedvei.

Diagnózis: A betegség a tünetek és a szeropozitivitás alapján könnyen diagnosztizálható – ha gondolunk a betegségre. Az AIDS-ben szenvedő beteg sokszor elhallgatja betegségét.

Terápia – a gyógyulás esélyei: A vírus szaporodását a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel két ponton tudjuk gátolni, a reverz transzkripció és a virális proteáz enzim szintjén. A reverz transzkripció gátlását nukleozid analógokkal, nukleotid analóggal, és non-nukleozidokkal tudjuk elérni. A jelenleg elfogadott kezelés a kombinált terápia.

A fertőzés megelőzése: Biztonságos szex; felvilágosító propaganda, javasolt az anális szex kerülése, a kondom-használat, valamint a megbízható partner kiválasztása.

Praktikus tanácsok: Fontos tudni, hogy számos országban lényegesen nagyobb számú a HIV fertőzöttek száma, mint hazánkban, egyes nagyvárosokban a rizikócsoportba tartozó egyének között megközelíti a 70-80%-ot.  Ennek megfelelően ezeken a területeken a rizikó csoportokkal való érintkezésnél a fertőződési kockázat nagyon magas. Ismert tény, hogy az intravénás kábítószer-élvezők között a HIV fertőzöttek aránya magas. Elterjedt nézet, hogy a fertőződés oka a vírussal szennyezett injekciós tű, ami azonban csak részben igaz. A kábítószer élvezés általában csoportos tevékenység, melynek során az élvezeti szert a csoport tagjai megosztva, egymást követően juttatják be szervezetükbe. Ha az injekciózás közben minden egyénnél lecserélik a tűt, nem érik el a HIV fertőződést elkerülni vágyó céljukat, hiszen a véna eltalálása pillanatában vér kerül a fecskendőbe, ami onnan a tű lecserélésével nem távozik el. Ennek megfelelően a kábítószert utoljára kapó személy a drága szerrel együtt az előtte lévők mindegyikétől 1-1 cseppnyi vért is kap. Ha az így átjutott sejtek közül egyetlen HIV fertőzött, az átvitel garantáltan létrejön.

Fokozott óvatossággal kezelendő testváladékok: Kiemelkedő veszélyeztetettség: vér, vérkészítmények, véres testváladékok, HIV-fertőzött szövetek, sperma. Veszélyes testváladékok: hüvelyváladék, nyál, magzatvíz, anyatej.

A HIV fertőzés igazolása: Gyanú esetén a vérből speciális eljárással kimutatható a HIV fertőzöttség. Ez azonban csupán a fertőzés után 6-12 héttel következik be. Így biztosan negatívnak csak az tekinthető, akinél a vizsgálatot a feltételezett fertőződési lehetőség után legalább 6 hónappal, negatív eredménnyel végezték, és a vizsgálat előtti fél év során nem fertőződhetett.

A  gyógyulás esélyei, az ellátás intézményei: Hosszan fennálló, lassú lefolyású betegség. A jellegzetes klinikai tünetek a fertőzést követő másfél évtől akár 12 év múlva alakulhatnak ki attól függően, hogy mennyi vírussal történt a fertőzés, hol volt a behatolás, s végül milyen a gazdaszervezet immunvédekezése. A jelenlegi kezelés lehetővé teszi a tünetmentes periódus évtizedeken keresztüli biztosítását. Az AIDS-es betegek kezelését Budapesten a Szent László Korház fertőző osztálya végzi

Szerzett immunhiány állapottal járó betegség (AIDS)