Prof. Dr. Hunyadi János D.Sc

A tudás boldogít

Fény, fénykezelés

A napfény gyógyító hatású

A fénykezelés lehetőségei és korlátjai

A napfény gyógyító hatású, de a túlzott napozás káros a bőrre.

Mért jobb a mesterséges fény a napfénynél?

 

1. A csak gyulladáskeltő, nem gyógyító, káros sugarak elkerülése.

2. Mérhető, standard adagolás

ReLight balneo UV szinkronterápiás Dermokabin

A természetes napfény gyógyító hatása évszázadok óta jól ismert (napfürdő kezelés). A napfürdő terápia hátránya, hogy az időjárás változás miatt a kívánt fényenergiát nem lehet pontosan meghatározni. (nem dozírozható), hosszú ideig tartó besugárzás szükséges, így káros hatású a bőrre. 

A fény fizikai tulajdonságai jól ismertek, a hullámhossz alapján az ultraibolya  sugárzásnak három tartománya ismert,  az UVC az UVB, valamint az UVA tartomány.

Ha napfényt használják kezeléshez (helioterápia) problémát okoz a helyes dózis meghatározása, mivel az évszakok és légköri viszonyok miatt változik a sugárzás intenzitásai Ilyenkor nem lehetséges a bőrt érő sugárterhelés regisztrálása sem. További problémát jelent, hogy a gyulladáskeltő sugarak kiszűrése nélkül nehéz a terápiás dózist elérni, mivel a hatékony sugártartomány által kiváltott hatás leadását megakadályozza a gyulladáskeltő sugártartomány nem kívánt hatása. Ennek megfelelően a helioterápia csak bizonyos földrajzi területeken alkalmazható biztonságosan. E központok közül a legismertebbek  Izraelben és Jordániában a Holttengernél, valamint Grönlandon, találhatók.

ReLight kabin

Niels Finsen 1903 -ban az UV fény első gyógyászati alkalmazásért Nobel díjat kapott. Lényeges változást eredményezett 1950-ben az új típusú UVB fluorescens lámpák (Westinghouse és Philips TL-12) forgalomba hozatala,  amelyek a hatékony terápiás sugár-tartomány intenzitását fokozva, a csak gyulladáskeltő tartományt kiküszöbölve lehetővé tették a kívánt klinikai hatékonyság elérését. Az 1970-es évek során dolgozták ki a fotokemoterápiát (PUVA kezelés), melynek lényege, hogy a betegek az UVA besugárzás előtt 8-methoxi-psoralen fényérzékenyítő gyógyszert kapnak.  A PUVA terápia rövid idő alatt hazánkban is rutinkezelési eljárássá vált. 1988-ban jelent meg az első tudományos közlemény az UVB 311-313 nm-es (keskeny sávú) besugárzás kedvező terápiás hatásáról a psoriasis kezelésében. Az ekkor kifejlesztett lámpa előnye, hogy terápiás hatékonysága jobb, és egerekben a tumor indukáló hatása kisebb, mint a TL-12-es lámpáké. Napjainkban számos Philips TL-0l lámpával felszerelt készülék van forgalomban, és a keskeny sávú UVB kezelés világszerte a sikeresen alkalmazott kezelések közé tartozik.

Számos olyan bőrgyógyászati kórkép ismert, melyekben a fényterápia eredményesen alkalmazható, melyek közül a fényterápia vonatkozásában a psoriasis kiemelkedő jelentőséggel rendelkezik. 

A legújabb fénykezelési eljárás - a ReLight kezelés során a balneo és fényterápiával egyidejűleg a beteg relaxációt biztosító zeneterápiában is részesül. Holttengeri sósvízben történő tusolást követően végzik a fénykezelést, melyhez TL-01 lámpát használnak fényforrásként.

nap, pálmafa