Prof. Dr. Hunyadi János D.Sc

A tudás boldogít

Psoriasis

A psoriasis gyakori,  nem fertőző betegség

A psoriasis (pikkelysömör) veleszületett hajlam alapján kialakuló nem fertőző betegség

A tünetek kiterjedése és a betegség súlyossága változó, az enyhe – középsúlyos esetek a leggyakoribbak, azonban a betegség az egész testfelszínt is érintheti. Európában a népesség 1,5- 2%-át érinti.

A bőrön jól látható tünetek miatt a betegek állandóan szembesülnek azzal a problémával, hogy a bőrbetegségeket az emberek fertőző jellegűnek tartják.

A betegség kialakulásának oka nem ismert. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, úgynevezett provokáló faktorok játszanak szerepet.  A provokáló tényezők közül a legfontosabbak a stressz, a zsíros ételek, az alkohol-fogyasztás, és a bakteriális gócfertőzések. A betegség a téli hónapokban gyakrabban fordul elő. A napfény az esetek 95%-ánál gyógyító hatású.

A psoriasis kialakulásának lényeges eleme, hogy a hámsejtek (a bőr legkülső rétegében működő sejtek) a normális ütemnél gyorsabban osztódnak és rövidebb idő alatt jutnak a felhám legkülső rétegébe, így nincs idejük arra, hogy ott létrehozzák a jól működő, a környezettől védő réteget.

A BETEGSÉG KEZELÉSE

A psoriasis ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető betegség. Ez azt jelenti. hogy bár a genetikai hajlamot nem lehet befolyásolni, lényeges javulás, vagy tünetmentes állapot biztosítására minden betegnél van lehetőség.  A választandó terápiát befolyásolja a betegség kiterjedése, súlyossága. A betegségnek több klinikai formája ismert, lényeges eltérés van a klinikai tünetek kiterjedése és súlyossága között. Mivel a betegség pontos kialakításának okát nem ismerjük, minden kezelési forma tüneti terápia. Jóllehet végleges gyógyulást nem érhetünk el, számos kezelési mód ismert a tünetmentesség biztosítására, az életminőség javítására és a tünetmentes időszak meghosszabbítására. A kezelés elkezdése előtt a provokáló tényezők kiküszöbölése fontos feladat. Ügyelni kell az esetleges gócfertőzések kiderítésére, mechanikai irritációk kiküszöbölésére. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol is rosszabbító hatású. Fontos feladat a beteg Psychés vezetése, stressz-mentesség, relaxáció biztosítása.

Enyhe, kis kiterjedésű psoriasisban elegendő a helyi kezelés (dithranol, corticosteroid, D3 vitamin). A súlyosabb eseteknél fénykezelésre (SUP, 311nm, PUVA, balneo-fototerápia ReLight kezelés), ill. szisztémás kezelésre lehet szükség. A szisztémásan alkalmazott szerek hatékonyak, de minden esetben számításba kell venni a mellékhatások lehetőségét. A tünetmentessé válás időigényes, általában 4-6 hét. A betegség kiújulásáig eltelt idő változó, néha - a súlyosabb esetekben 1-2 hónap. A provokáló tényezők kiküszöbölésével, stressz-mentesség biztosításával a tünetmentes periódus meghosszabbítható.

Mind a helyi, mind az általános kezelés esetén számolni kell mellékhatások fellépésével. A kezelés elkezdésekor többek között tekintettel kell lennünk a betegség kiterjedésére, a tünetek súlyosságára, a kiújulásra vonatkozó adatokra, valamint a beteg kooperációs készségére. A betegség súlyossági foka az un. PASI index (Psoriasis Area and Severity Index), valamint az életminőség index (Dermatology Life Quality Index) segítségével pontosan jellemezhető.

A betegség sikeres kezelésére számos lehetőség van.

 

Helyileg alkalmazott

szerek

Sejtosztódás gátlók

Immunmódosító kezelések

 

Fénykezelés:

UVB

PUVA

ReLight